Foto’s maken en bewerken voor social media

Foto's bewerken

Een groot deel van alle social media posts bestaan uit foto’s. Ik kom veel mooie, inspirerende en veelzeggende foto’s tegen. Maar ook wel eens foto’s die compleet de plank misslaan. Dat is zo jammer, want de beelden die je bij je social media update plaatst zijn enorm belangrijk. In deze blog een aantal tips over hoe je eenvoudig goede beelden kunt maken en bewerken voor social.

Foto’s maken met je smartphone

De meesten van ons hebben ’m altijd op zak. Het is dan ook een kleine moeite om een foto te maken met je smartphone van een nieuw product, van een gedekte tafel of een volle winkel en deze te delen op social media. Of het een mooie foto is, is een tweede. Nou hoef je als lokale ondernemer echt niet iedere dag een masterpiece te plaatsen. Maar als jouw post iets meer is dan een ‘gewone’ foto, dan helpt dit de aandacht van jouw fans te trekken.

Instellingen

Zorg in ieder geval dat de instellingen op je telefoon juist staan (heb je de juiste verhoudingen ingesteld – 4:3 – en maak je in ieder geval foto’s van 800×600 pixels?) en worden aangepast aan de situatie (heb je de flits aan of uit en maak je gebruik van de verschillende standen die je camera aanbiedt?).

Als je hiermee rekening houdt, is het vervolgens de kunst om je hand stil te houden en het knopje te vinden. Wil je een stapje verder gaan? In dit filmpje wordt een aantal tips gegeven om je foto’s professioneler en creatiever te maken. (Het filmpje is een aanrader!)

Foto’s bewerken

Foto’s bewerken doe ik op veel verschillende manieren. Photoshop is er een van, maar er is een scala aan gratis tools die je een heel eind op weg kunnen helpen.

Social Media Image Resizer Tool

Heb je een foto gemaakt die je op social media wilt plaatsen (zonder deze te bewerken), maar heeft de foto niet de juiste verhouding (4:3)? Je kunt de foto eenvoudig aanpassen met de Social Media Image Resizer Tool. Je uploadt de foto en vervolgens kun je in de tool aangeven waarvoor je de foto wilt gebruiken, om ’m daarna op maat te snijden.

Canva

Canva is een programma waarmee je niet alleen foto’s in een frame kunt plaatsen, maar ook afbeeldingen kunt creëren zonder zelf foto’s in te voegen. Canva biedt veel gratis beelden, frames, banners en icons die je in jouw afbeeldingen kunt gebruiken. Wil je meer, dan kun je deze voor $1 per beeld kopen.

Picmonkey

Picmonkey biedt de mogelijkheid om filters over afbeeldingen heen te leggen. Je kunt eenvoudig een effect toevoegen en zelfs een aantal sfeerelementen (zoals een textuur). Daarnaast bevat deze tool nog een klein aantal icons en vormen die je kunt gebruiken, maar niet zo veel als in Canva. Picmonkey gebruik ik als ik een foto heb gemaakt waarvan ik heel duidelijk weet wat ik ermee wil, bijvoorbeeld de belichting veranderen. Ook deze tool bestaat uit een aantal gratis en betaalde elementen.

Fotofuse

Als je een product op de foto wilt zetten, dan kun je fotofuse gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is het product fotograferen op een witte achtergrond. Vervolgens upload je de foto in fotofuse en met behulp van het programma maak je het product opzichzelfstaand. Ongeveer zoals je producten in webshops ook tegenkomt.

Quozio

Als je een leuke quote hebt, kun je hier nadruk op leggen door deze in een afbeelding te plaatsen met Quozio. Heel eenvoudig, al is er een beperkt aantal templates. Wil je in plaats van een template een eigen foto gebruiken, dan kun je Pinwords proberen.

Filmpjes maken

Foto’s zijn de meest gebruikte vorm van social media updates, maar filmpjes zorgen voor veel engagement (likes, reacties, gedeelde items). Het maken van een (mooi) filmpje kost veel tijd. Tot op een bepaald niveau kun je het met je smartphone doen, maar zodra er geknipt en geplakt moet worden kost het al heel wat moeite. Maar eenvoudige projectjes, zoals het trekken van een winnaar, zijn prima te doen met je Samsung of iPhone. Bedenk eens welke statusupdates je voortaan zou kunnen filmen?

Mijn favoriete tool is Canva. Het kan niet alles, maar soms moet je ook niet alles willen, zeker wanneer je niet veel tijd en geld te besteden hebt. Het mooiste zou zijn als je een designer al jouw foto’s laat maken en bewerken, maar soms is het budget ontoereikend. Ik moet zeggen dat ik het (meestal) prima red met de tools uit deze blog.

Heb je meer tips? Laat ze achter in een reactie.

Advertenties

Een gedachte over “Foto’s maken en bewerken voor social media

  1. Pingback: Social media cheat sheet 2015 | Lisa in social medialand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s