Volgers verzamelen

volgers verzamelen

Of je nou net begint op social media of al een flinke volgersgroep hebt: altijd wil je meer likes voor je pagina. In deze blog een aantal tips over hoe je die kunt verzamelen.

Gebruik je fans

Zeker als je net een Facebookpagina hebt aangemaakt, moet je beginnen met vrienden en familie. Zij zijn al fan van jou, dus grote kans dat ze je willen helpen om volgers te verzamelen. Vraag ze om hun netwerk aan te spreken, af en toe een bericht van je pagina te delen of mensen uit te nodigen.

Vrienden uitnodigenVrienden uitnodigen

Ook kun je je Facebookvrienden uitnodigen om je pagina te liken: ga naar je Facebookpagina. Hier vind je direct onder de profielfoto een blokje met Personen. Onderaan staat alle vrienden weergeven. Klik daarop en klik vervolgens op uitnodigen achter alle vrienden van wie je denkt dat ze jouw pagina willen liken. Mijn advies is om dit niet vaker dan één keer te doen. Mensen vinden het irritant als ze vaker dan eenmaal voor een pagina worden uitgenodigd.

 

Communiceer dat je aanwezig bent op social

Daarna komt het aan op jouw communicatie-skills. Communiceer naar je websitebezoekers, winkelgasten, zakenrelaties, leveranciers… dat je te vinden bent op social media. Want misschien willen ze je dolgraag volgen op Facebook maar weten ze niet dat je aanwezig bent op social, of weten ze je niet te vinden. Neem daarom nu (of liever na het lezen van mijn blog) een momentje om het volgende lijstje af te vinken:

  • Zet het Facebook-, Twitter- of LinkedIn-icoon op je visitekaartje.
  • Zet deze icoontjes ook in je e-mailhandtekening en maak ze klikbaar zodat mensen direct naar je pagina’s worden gestuurd.
  • Plaats deze iconen, wederom klikbaar, op je website.
  • Plaats de URL op de kassabon, menukaart, promotiemiddelen…
  • Plaats de link/het logo/de QR-code naar de Facebookpagina op de bedrijfsauto.
  • Communiceer in je winkel dat je te vinden bent op social media. Bijvoorbeeld door bordjes met ‘Volg ons op Facebook’ + logo.
  • Adverteer je? Plaats de link of icoontjes in al je advertentie-uitingen.

Facebook Advertising

Wanneer je een beetje bedreven bent met Facebook, kun je Facebook Advertising inzetten om je pagina te promoten en likes te verzamelen. Dit betekent dat je gaat betalen om te adverteren in Facebook. Jouw pagina wordt dan getoond aan mensen die jou nog niet volgen, om hen te verleiden tot volgen. Doen? In het (eerdergenoemde) kader Personen kun je klikken op Pagina promoten. Ook kun je dit doen via www.facebook.com/ads. De kosten per like kunnen variëren van een paar cent tot een paar euro.

Pagina promoten

(N.B.: Er lijkt een hele wetenschap gericht te zijn op effectief adverteren op Facebook. Het promoten van een pagina is slechts een van de mogelijkheden. Meer weten over adverteren op social media? Neem contact met mij op.)

Like- en winacties

Zie jij ze ook nog steeds voorbijkomen in je tijdlijn, die like- en winacties? Ik vind ze erg irritant. Bovendien mogen dergelijke acties niet van Facebook (lees onder changes to platform policy). Voorheen waren like-, share- en winacties dé manier om volgers te verzamelen. Nu dit niet meer kan, worden ondernemers uitgedaagd om op een andere manier volgers te werven. Je mag klanten niet meer vragen om een pagina te liken voordat ze kans maken op producten. Dit betekent niet dat je geen producten meer mag verloten. Zo heb ik met een klant een actie opgezet waarbij we een cadeaupakket weggaven dat mensen konden winnen door in een reactie te vertellen wie ze het cadeaupakket gunnen. Er kwamen ontzettend veel leuke, lieve en ontroerende reacties. Niet alleen heeft dit lokale bedrijf de pagina gepositioneerd als leuk en betrokken, maar ook heeft dit voor tientallen nieuwe likes gezorgd. En dat zonder volgers te vragen de pagina te liken.

(N.B.: de regelgeving omtrent like- en winacties is iets uitgebreider dan ik hier beschrijf.)

Zorg dat de moeite waard bent om te volgen

Vergeet niet dat volgers vasthouden ook belangrijk is. Om dat te doen moet jouw pagina voortdurend interessant zijn voor volgers. Dus plaats met regelmaat berichten en zorg dat die berichten relevant zijn. Ga in gesprek met je volgers zodat zij zich gaan verbinden met jouw bedrijf of merk. Zo zorg je niet alleen voor nieuwe volgers, maar ook voor kwalitatieve volgers.

Advertenties

Een gedachte over “Volgers verzamelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s