Social media etiquette voor bedrijven

 

Social media etiquette

Toets op Google of Pinterest ‘social media etiquette’ in en ontvang een lawine aan regels en infographics. In deze blog een verzameling van de beste do’s en don’ts voor bedrijven én linkjes naar de mooiste infographics.

Do’s

Plaats regelmatig nieuwe content. Hoe vaak dat moet zijn verschilt per bedrijf, maar altijd geldt: minimaal een update iedere twee weken. Doe je dit niet, dan kun je je Facebookpagina beter verwijderen. Voor Twitter geldt dat je minimaal een update per week moet plaatsen en zelfs dat is erg marginaal. Ook geldt dat je de berichten moet spreiden over de periode. Het komt erg onprofessioneel over als je twee berichten op één dag plaatst en vervolgens een maand niets. Gebruik hiervoor de functie om berichten te plannen (onder het pijltje naast ‘Publiceren’).

Beantwoord comments van klanten. Je hoeft je fans niet voor iedere like te bedanken, maar als klanten interactie met een bedrijf opzoeken dan verdient dat een reactie. Zeker wanneer iemand een directe vraag stelt of een klacht plaatst, is het aan het bedrijf om zo snel mogelijk te antwoorden.  Een tip daarbij: vertel in je bio hoe lang het maximaal duurt voordat men een reactie kan verwachten.

Probeer te engagen met je volgers: een relatie met hen op te bouwen door gesprekken te voeren. Het uitlokken van interactie is iets wat vaak wordt onderschat. Veel bedrijven weten niet hoe ze het moeten doen of zelfs waarom ze het moeten doen. Wanneer veel mensen reageren op jouw berichten, beoordeelt Facebook deze berichten als interessant. Dit zorgt ervoor dat ook meer mensen deze berichten te zien krijgen: je bereik stijgt. Daarnaast zorgt de interactie van mensen met een merk voor de binding aan dat merk. Hoe meer je in gesprek gaat met een bedrijf, hoe meer de binding met dat bedrijf wordt versterkt. Doe je dit goed, dan creëer je ambassadeurs.

Wees jezelf. De Facebookpagina’s van bedrijven die het goed doen hebben altijd een unieke stijl. Een karakter of imago dat het bedrijf weerspiegelt. Een eigen karakter onderscheidt een bedrijf van de massa. Het is dan ook aan jou, om het karakter van jouw bedrijf zichtbaar te maken op social media.

Inhakers. Top, maar niet op emotioneel beladen onderwerpen.

Don’ts

Facebook inzetten als advertentiekanaal kan echt niet meer. Facebook hoort leuk te zijn. Je gaat zelf ook geen bedrijf volgen dat alleen maar reclame post, dus leg jouw fans dat ook niet op hun bord. In het verlengde daarvan vinden jouw volgers het ook niet leuk als je alleen over jezelf praat. Hier geldt de 80/20-regel: zorg dat 80% van je content entertaining is en dat 20% gericht is op verkopen.

Je volgers overladen met berichten wordt ook vervelend gevonden. Zeker wanneer de berichten niet relevant zijn voor de volgers. Doceer, spreid en ontdek wat jouw volgers interessant vinden. Jouw Facebookpagina is er immers voor hen.

Richt je content niet alleen op desktop. Mobiel wordt steeds groter en hierop moeten bedrijven inspelen. Hun website moet mobile friendly zijn om goed gevonden te worden in Google. De berichten op hun Facebookpagina moeten dit ook zijn. Deel je bijvoorbeeld een link, check dan of de betreffende website mobiel beschikbaar is. Want het is niet alleen de jeugd die de hele dag de ogen op de smartphone heeft gericht. Waarop heb jij voor het laatst Facebook gecheckt?

Geef geen mening over zaken die niets te maken hebben met je bedrijf. Het karakter van een bedrijf laten zien op social doet wonderen. Maar draaf daar niet in door. Zorg dat je berichtgeving altijd een link heeft met jouw bedrijf. Betrek ook niet je persoonlijke meningen op jouw bedrijf. Vooral uitingen over politiek en religie zijn gevaarlijk. Want wijkt de mening van jouw fans af van die van jou, dan kan dat wel eens invloed hebben op de verkopen.

Over etiquette op social media zijn erg veel Infographics gemaakt. Op Pinterest zie ik er regelmatig een voorbijkomen. Twee van de beste vind ik deze en deze.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s