Kanalen koppelen: doen of laten?

Netwerken koppelen

Al vroeg in het leven van Facebook en Twitter was er de functie om de kanalen te koppelen. ‘Handig!’ Dachten we toen. Maar is het ook effectief?

Tegenwoordig zijn veel sociale media met elkaar gelinkt. Op Pinterest kun je inloggen met jouw Facebook account. Facebook is eigenaar van Instagram, dus natuurlijk is daar een connectie. Facebook en Twitter staan het toe om op elkanders platform te posten. En LinkedIn heeft de optie om je bericht direct te tweeten.

Hoe doe ik dit?

pin naar facebook

Pinterest: Pin op Facebook plaatsen

Automatisch je berichten van Facebook op Twitter posten is mogelijk. En andersom kan het ook.

In je Instagram app ga je naar Instellingen. Daar vind je een zevental sociale netwerken (niet allemaal heel relevant voor ons Nederlanders) waarop je direct kunt posten vanuit Instagram.

Op Pinterest kun je inloggen met je Facebook-, Twitter- of Google+account. Daarna kun je een afbeelding tijdens het pinnen direct delen op deze netwerken.

De updates van LinkedIn kun je ook op Twitter laten plaatsen door onder het bericht Delen met: Openbaar + Twitter te selecteren.

LinkedIn op Twitter

LinkedIn: Update op Twitter plaatsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doen

Mooi dat de sociale netwerken ook onderling netwerken. Maar hebben we er ook wat aan? Voor alle bezige social mediagebruikers (en alle luie) is het een uitkomst: plaats je een berichtje op Facebook, dan staat dit automatisch ook op Twitter. Het scheelt tijd en energie: je hoeft niet in te loggen op verschillende netwerken. Terwijl je wel een groter bereik krijgt. Want op hoe meer netwerken je je boodschap uit, hoe meer mensen de boodschap zien.

Niet doen

Ieder netwerk vraagt om een bepaalde manier van communiceren. Op Instagram gaat het om foto’s, terwijl LinkedIn geschikt is voor het delen van kennis en kunde. Twitter staat slechts 140 tekens toe en Facebook is voor fun en vrienden. Het koppelen van kanalen kan ervoor zorgen dat de toon van het bericht niet aansluit bij het netwerk en bij de gebruikers. Veel berichten die automatisch op Twitter worden gepost worden afgebroken. Hierdoor is je boodschap niet duidelijk of juist veel te formeel voor Twitter.

Je ziet vaak aan de opmaak van het bericht dat er via een ander netwerk is gepost. Er staat bijvootweetrbeeld een link naar Facebook in het bericht. Dit ziet er onprofessioneel uit en het komt lui over. Alsof je dat betreffende netwerkt en de doelgroep niet belangrijk genoeg vindt om specifieke berichten voor te schrijven.

En wat nou als iemand zo dol op jouw bedrijf is dat hij je op LinkedIn, Twitter en Facebook volgt? Als je alles gekoppeld hebt ziet hij op alle netwerken dezelfde berichten. Welke waarde voegt het dan toe om een bedrijf op verschillende plekken te volgen?

Conclusie

Het is makkelijk om netwerken te koppelen, maar geen aanrader. Begin je net op social, dan kun je prima Facebook en Twitter aan elkaar linken. Maar wil je social media strategisch inzetten, dan moet je toch echt nadenken over welke netwerken je wilt inzetten en hoe je dat op de juiste manier doet. Vaak is de keuze om niet te twitteren dan verstandiger dan Facebookposts automatisch op Twitter te plaatsen.

Ik vind het wel fijn dat de functie om op meerdere netwerken te posten er is. Het is lang niet altijd geschikt, maar sommige foto’s op Instagram wil ik ook op Facebook geplaatst hebben. En die handige Infographic van Pinterest is ook wel eens relevant voor mijn Twittervolgers.  Op zo’n moment scheelt de deelfunctie me een handeling. Maar ik wil wel per post de keuze hebben om hem wel of niet door te plaatsen.

Wat is jouw mening over het koppelen van pagina’s?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s