Een professioneel LinkedIn-profiel

linkedin

Ondernemer: heb je een profiel op LinkedIn? Wanneer heb je die voor het laatst geüpdatet? Als dit al een poosje geleden is, dan is deze blog geschikt voor jou!

Ik merk dat LinkedIn bij ondernemers nog niet zo populair is. En dat is erg jammer, want er zijn zo veel netwerkmogelijkheden op LinkedIn. Ondernemers kunnen niet alleen een bedrijfspagina aanmaken, maar ook netwerken en zichzelf profileren op LinkedIn. Deze blog gaat over dat laatste. Want om te beginnen moet je een compleet en professioneel profiel hebben. Ik heb voor jullie een aantal basic tips.

Profielfoto

Geen vakantiekiekjes, geen vage foto’s, geen ontwijkende blikken. Hier zet je een professionele foto neer en die ziet er als volgt uit: je draagt zakelijke kleding, er is een neutrale achtergrond en je kijkt in de camera. Een glimlach mag, maar hoeft niet. Zorg voor een open houding (geen armen over elkaar). De profielfoto is klein, dus niet je hele lichaam hoeft erop. Schouders en hoofd zijn voldoende.

Gegevens

Zorg dat je profiel volledig is ingevuld. LinkedIn helpt je hierbij door iedere keer als je inlogt of je profiel bezoekt irritante vragen te stellen. ‘Welke functie vervulde u bij ….?’. Neem nu eens de tijd om dit in te vullen. Wat je in ieder geval compleet moet hebben is:

  • Contactgegevens: wie ben je en hoe ben je te bereiken
  • Functies: huidige functie en voorgaande functies
  • Linkje naar jouw (bedrijfs)websites
  • Je samenvatting

Tip: zet bij functie niet alleen ‘Eigenaar bedrijf x’ neer. Leg uit wat je werkzaamheden en je motivatie zijn. Bedenk het volgende: wat maakt jou onderscheidend in deze functie ten opzichte van andere LinkedIn-gebruikers?

Tip: vul die samenvatting in! Die is zó belangrijk, want daarin leest een prospect wie je bent en wat je doet. Laat desnoods een professionele tekstschrijver jou hierbij helpen, want dit is het stukje dat je nieuwe klanten of nieuwe banen kan opleveren.

Aanbevelingen en vaardighedenAanbeveling

Waar ben jij goed in? En wie ken je die weet dat jij daar goed in bent? Op LinkedIn kun je op twee manieren laten zien dat jij ergens goed in bent. Ten eerste kunnen mensen jouw vaardigheden onderschrijven. Dit doen ze door naar jouw profiel te gaan en te scrollen naar het kopje vaardigheden. Hier zetten ze een +1 achter een skill. Tip: doe dit op het profiel van een ander. De kans is groot dat ze het terugdoen bij jou.

De andere manier om te laten zien waar je goed in bent is door het vragen van aanbevelingen. Heb je een klus voor een klant gedaan, dan niet alleen tevreden zijn met een schouderklopje. Je kunt ook via je profiel vragen om een aanbeveling (via het pijltje naast Profiel weergeven als).

Schikken van onderdelen

Sommige mensen zijn niet zo van het leren in de schoolbanken. SchuivenMaar geen diploma: dat wil niet zeggen dat je minder kunt bereiken dan iemand met een universitair diploma. Soms is het daarom prettig om je werkzaamheden boven je diploma’s weer te geven op je profiel. Of juist andersom. Op je profielpagina kun je ieder blokje verslepen zodat jouw beste prestaties boven aan je profiel worden weergegeven. Dit doe je via het blauwe dubbele pijltje in ieder blokje.

Interesses toevoegen

Heb jij weleens iemand een korting gegeven omdat je zo’n leuk gesprek met hem/haar hebt gehad over een gedeelde hobby? We weten allemaal hoe belangrijk de gunfactor is in het zakendoen. Op een LinkedIn-profiel kun je je mooie blauwe ogen inzetten om de gunfactor te activeren, maar je kunt ook je interesses invoeren. Soms is de interesse in wielrennen net de reden dat iemand jou een connectieverzoek stuurt in plaats van de concurrent. Invullen dus!

Gefeliciteerd! Jouw profiel is compleet. Stort je je nu vol op het netwerken?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s